Neden Hemen Pi-Hole Kurmalısınız?

Pi-Hole Nedir?

Raspberry Pi (Özellikle Pi Zero 2W) cihazlarınızın belleklerinin ve işlemcilerinin çok ufak bir kısmıyla evinize ek bir hizmet sunmasını sağlayabilirsiniz. Üstelik bunu Pi Zero W modelleriyle bile yapmanız mümkün. Tek yapmanız gereken Pi-Hole kurulumu ve DHCP yapılandırmasıdır. (Statik bir IP adresi ile dinamik bir IP adresi (DHCP IP olarak da bilinir) arasındaki temel fark, IP adresinin ağdaki bir cihaza nasıl atandığıdır. Burada amaç, Pi cihazınızın modem sıfırlanmasından sonra IP değişikliğinin önüne geçmektir.)

Pi-hole, genellikle ev ağları veya küçük ofis ağları için kullanılan, reklamları ve takipçileri engelleyen bir ağ seviyesi reklam ve takip engelleyicisidir. DNS (Domain Name System) sorgularını ele alır ve tanımlanan reklam kaynaklarına yapılan sorguları engeller, böylece bu isteklerin kullanıcıların cihazlarına ulaşmasını önler. Bu sayede, internet deneyimi sırasında reklamların yüklenmesi engellenir.

Ağa bağlı tüm cihazlardan reklamsız deneyim

Aynı ağa bağlı olmanız ve DNS ayarını Raspberry Pi IP adresi olarak değiştirmeniz yeterli.

Pi-Hole resmi internet sayfası

Pi-hole, reklam ve takip yazılımlarını engelleyerek internet deneyiminizi iyileştirmeyi amaçlayan, ağ seviyesinde çalışan bir DNS sinkhole uygulamasıdır. Özellikle ev kullanıcıları için tasarlanmış olup, tüm ağ cihazlarından istenmeyen içerikleri filtreleyerek gizliliği artırır ve internet hızını potansiyel olarak iyileştirir. Pi-hole, Linux tabanlı bir sistemde çalışır ve genellikle Raspberry Pi gibi düşük güç tüketen bilgisayarlar üzerinde kurulur, ancak diğer donanımlar ve işletim sistemleriyle de uyumludur.

Pi-hole Kurulumu

Pi-hole'u kurmak için temel bilgisayar ve ağ bilgisi yeterlidir. Kurulum süreci genellikle aşağıdaki adımları içerir:

Donanım Gereksinimleri

Pi-hole, Raspberry Pi (herhangi bir model), Docker üzerinde veya herhangi bir Debian tabanlı Linux dağıtımı (Ubuntu, Mint vb.) üzerinde çalışabilir. Bir Raspberry Pi kullanıyorsanız, microSD kart, güç kaynağı ve ağ bağlantısı gerekir.

İşletim Sistemi Kurulumu

Raspberry Pi kullanıyorsanız, Raspberry Pi OS veya başka bir uyumlu Linux dağıtımını microSD karta yükleyin. Diğer bilgisayarlarda, işletim sisteminin zaten yüklü olduğunu varsayıyoruz.

Pi-hole Yazılımının Kurulumu

Terminal veya komut satırına erişim sağladıktan sonra Pi-hole kurulum komutunu çalıştırın. (SSH ile cihazınıza bağlanarak da yapmanız mümkün.)

curl -sSL https://install.pi-hole.net | bash

Bu komut, Pi-hole kurulum sihirbazını başlatır ve size bir dizi yapılandırma seçeneği sunar. Eğer hata yaşarsanız aşağıdaki kodu deneyebilirsiniz:

curl -sSL https://install.pi-hole.net | sudo PIHOLE_SKIP_OS_CHECK=true 

Yapılandırma

Kurulum tamamlandıktan sonra, Pi-hole yönetim arayüzüne web tarayıcınızdan erişebilirsiniz. Genellikle http://pi.hole/admin veya Pi-hole'un IP adresi üzerinden erişilir.

Kurulumu tamamladıktan sonra http://belirlediğinizipadresi/admin/index.php şeklinde giriş yapabilirsiniz. Şifrenizi sıfırlamak için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz:

pihole -a -p

USOM Entegrasyonu

Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), Türkiye'deki siber tehditlere karşı koymak amacıyla kurulmuş bir devlet kurumudur. USOM, riskli olarak belirlenen URL'leri içeren bir liste yayımlar. Pi-hole kullanarak bu riskli URL'leri engellemek, ağınızı daha da güvende tutabilir.

  1. Pi-hole yönetim arayüzüne giriş yapın.
  2. Sol menüden "Group Management" > "Adlists" seçeneğine tıklayın.
  3. Yeni bir reklam listesi eklemek için sayfanın alt kısmındaki "Address" alanına USOM'un URL listesini yapıştırın (https://www.usom.gov.tr/url-list.txt) ve "Add" düğmesine basın. Değişikliklerin etkili olması için Pi-hole'un DNS servisini yeniden başlatın.

Aynı şekilde eğer adlist eklemede sorun yaşarsanız manuel olarak ekleyebilirsiniz:

wget https://raw.githubusercontent.com/StevenBlack/hosts/master/hosts -O ~/stevenblack-hosts.txt

Ardından adlist'e giderek elle ekleyip (file:///home/kullaniciadi/stevenblack-hosts.txt) Tools > Update gravity (Adlist Güncelleme) yapabilirsiniz.

Bu işlemlerle, USOM tarafından belirlenen riskli siteleri otomatik olarak engelleyecek bir yapılandırmaya sahip olursunuz. Bu yöntem, ağınızı zararlı içeriklerden korumada etkili bir katkı sağlar. Pi-hole kurulumu ve USOM listesinin entegrasyonu, ağınızın güvenliğini ve kullanıcı deneyimini önemli ölçüde artırabilir. Düşük maliyetli bir çözüm olan Pi-hole, reklamları ve takipçileri engelleyerek daha hızlı ve daha özel bir internet erişimi sağlar.

Pi-Hole kurulumu sonrası DNS olarak Pi-Hole IP adresini bilgisayarınızda veya mobil cihazlarınızda değiştirmeyi unutmayın. Pi-Hole kurulumu sonrası hız testi resimdeki gibidir.

Pi Zero 2W model cihazımda aktif CPU kullanımı %0.2 iken aktif bellek kullanımı %1.5 değerine sahip olduğunu ölçtüm.

Sorumluluk Reddi

Bu içerik sadece eğitim amaçlıdır. Burada sağlanan bilgilerin kullanımından doğabilecek her türlü zarardan dolayı sorumluluk kabul edilmez. Pi-hole kurulumu ve kullanımı, USOM listesi entegrasyonu dahil olmak üzere, tüm işlemler kullanıcıların kendi sorumluluğundadır. Bu rehberin kullanımı sonucunda ortaya çıkabilecek herhangi bir zarar, veri kaybı ya da başka herhangi bir olumsuz durum için yazar veya yayıncı sorumlu tutulamaz. Kullanıcılar, bu rehberi takip ederken tüm riskin kendilerine ait olduğunu kabul ederler.

Homelab Projem
Raspberry Pi, CAT6 kablolar ve iyi olan her şey! Medya sunucusu, hosting, cloud gaming ve LLM için. Projem, Raspberry Pi cihazlarım ve diğer ağ ekipmanlarım için işlevsel ve güvenli bir ortam yaratmaya yöneliktir. Çok fazla Raspberry cihazlarının varlığı, masaütü bilgisayar ve ethernet araçlarını tek bir alana toplamak için yaptığım “homelab”